Muranów Zachodni – Projekt Rewitalizacji – Ścieżki Pamięci

ZAŁOŻENIA PROJEKTOWE CZĘŚCI INDYWIDUALNEJ:

TRADYCJA MIEJSCA:

Koncepcja projektowa opiera się na uwypukleniu historii, poprzez ścieżki pamięci idące przez cały opracowany obszar. Wzdłuż jednej ze ścieżek jest zaprojektowany plac z pawilonem wystawowym, na podłoże urbanistycznej są wprowadzone historyczne fundamenty budynków przedwojennych.

STRUKTURA PRZESTRZENNA:

W projekcie zostały podkreślone historyczne osie muranowskie, za pomocą ścieżek oraz projektowanej zieleni. W każdym wydzielonym kwartale znajdują się place rekreacyjne dla mieszkańców. Główne ścieżki koncepcji projektu łączą charakterystyczne wejścia od Al. Solidarności z placami publicznymi od ul. Nowolipie, przy których zlokalizowane są usługi.

STRUKTURA FUNKCJONALNA:

Wewnątrz kwartałów znajduje się zabudowa mieszkaniowa, na zewnątrz budynki wzbogacone o funkcję usługową.  Do parterów budynków przy ul. Nowolipie zostały wprowadzone usługi. Budynek zlokalizowany przy ul. Nowolipie 29 został przeprojektowany na funkcję restauracyjną, np. kawiarnia. Pierzeja Al. Solidarności została uzupełniona 3-kondygnacyjną zabudową usługowo-biurową. Wprowadzono nową zabudowę: pawilon wystawowy, budynki gospodarcze, budynek o funkcji hotelowej, wspierający osoby odwiedzające rodzinę w okolicznym szpitalu.

ELEMENTY KRAJOBRAZOWE I PRZYRODNICZE:

Projektowana zieleń została tak ukształtowana, aby podkreślić ścieżki wiodące przez opracowywany teren. Szpalery drzew, jako ściany zielone dodatkowo wydzielają przestrzenie sąsiedzkie.

FORMA ZABUDOWY:

Uzupełniania zabudowy zostały wprowadzone tak aby nie zaburzały ładu przestrzennego historycznego założenia osi muranowskich. Budynek o funkcji hotelowej o 4 kondygnacjach ma podobne gabaryty do budynku przy ul. Nowolipie 25A oraz znajduję się na jednej z głównych osi muranowskich. Wspólne podwórka zostały wzbogacone o place rekreacyjne wraz małą architekturą.

Idea projektowa całości założenia opracowana wraz z Jolantą Anuszewską oraz Anetą Litwińczuk.

CZĘŚĆ INDYWIDUALNA

Model przestrzenny

 

Pierzeja Al.Solidarności

 

Projekt urbanistyczny

 

 

Rzut poziomu 1 [Biura]

 

Rzut garażu podziemnego

 

Przekrój AA

 

Widoki

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s